Kinderfeestje blog

Sparen voor een cadeautje voor de verjaardag van een vriendje

Op het schoolplein wil er nog wel eens discussie ontstaan over bedragen die worden uitgegeven aan cadeautjes. De ene ouder vindt 5 euro zat voor een cadeautje, de ander geeft misschien wel 25 euro uit. Dit is voor iedereen anders, en er spelen vaak meerdere dingen mee in deze overweging.

Uiteraard is het niet mogelijk om in de portomonnee van een ander te kijken. Het is daarom altijd belangrijk om in gedachten te houden dat sommige ouders niet zoveel te spenderen hebben als anderen. Wat de een makkelijk kan missen, is voor de ander echt een hoop geld.

Hoeveel geef jij uit aan een cadeautje?

Daarnaast kan het ook een principekwestie zijn. Veel ouders vinden dat kinderen ook tevreden moeten kunnen zijn met een kleiner cadeau. Kinderen zijn zich niet zo bewust van geld als volwassenen, en kunnen daardoor soms om cadeaus vragen die groter zijn dan ze zich realiseren. Dat betekent echter nog niet dat ze dat grote cadeau dan maar moeten krijgen. Je kunt bijvoorbeeld ook afspreken dat iedereen een bijdrage levert, en dat het kind zelf de rest van het bedrag bij elkaar moet sparen. Misschien vindt de jarige dat niet direct leuk, maar het is wel een hele nuttige les om te leren omgaan met geld.

Een cadeautje voor een jarige

Het is in zo’n situatie ook verstandig om de verwachtingen van het kind bij te stellen. Een jonger kind heeft vaak nog geen besef van geld en begrijpt nog niet dat een cadeau van meer dan €100,00 te duur is. Dit kun je gerust uitleggen. Sommige kinderen begrijpen en accepteren dit vrij snel, anderen hebben nog wat meer context nodig. Geef dan bijvoorbeeld een grove richtlijn of een voorbeeld van wat voor cadeautjes je kind ongeveer kan verwachten. Let echter op dat je niets belooft, en leg de lat liever wat lager dan te hoog om teleurstellingen te voorkomen. De boodschap hoeft ook niet heel negatief te zijn. Door bijvoorbeeld aan te geven dat ze het gewenste cadeau alsnog kunnen krijgen als ze zelf ook meesparen, geef je er een positievere draai aan.

Misschien ben jij zelf die ouder die niet zoveel kan of wil missen voor een cadeautje. Voel je dan niet bezwaard, en geef het gewoon eerlijk aan bij de andere ouders. Leg uit waarom je het bedrag te hoog vind of geef simpelweg aan dat je het op dat moment niet kunt missen. Veel ouders zullen hier wel begrip voor hebben.

Een beer met twee cadeautjes voor een jarige

Onze belangrijkste tip is: overleg met de andere ouders, en probeer niet te snel te oordelen over andermans uitgavenpatroon. Zo kun je voorkomen dat er hele grote verschillen ontstaan. In sommige klassen komt het zelfs voor dat de kinderen erop aangekeken worden wanneer ze een minder duur cadeau geven dan de anderen. Dit is uiteraard nooit de bedoeling. Als je dit ziet gebeuren, praat hier dan met zowel de ouders als de kinderen over. Het zou bijvoorbeeld een oplossing kunnen zijn om met alle andere ouders een vast bedrag af te spreken voor de rest van het schooljaar. Zo voorkom je dat er grote verschillen ontstaan en hoeft de discussie niet elk feestje weer gevoerd te worden.


Lees andere artikelen

Vind ons op social media


Facebook logo Twitter logo Instagram logo

Bezoek ons

Staverenstraat 19-9
7418CL Deventer

Contact

Algemeen:088-4080808
Administratie:088-4080809
Marketing:088-4080810
info@4tot12.com
Kvk: 34225604
 

Bezoek ons

4tot12 ®
Staverenstraat19-9
7418CL Deventer

Contact

Tel:088-4080808
info@4tot12.com

kvk: 34225604