Interessante weetjes over piraten voor een piratenfeestje

Wil je jouw piratenfeestje nét iets leerzamer maken? Dan kun je tijdens het kinderfeestje iets vertellen over de geschiedenis van piraten. Als de kinderen dit leuk vinden, kun je er zelfs een quiz over maken. Laat de kinderen in teams tegen elkaar spelen en deel een leuke beloning uit aan de winnaars.

Bestaan er ook vrouwelijke piraten?

Piraten worden vaak afgebeeld als mannen. Dit komt omdat ze in die tijd geloofden dat vrouwen op een piratenschip ongeluk zouden brengen. Maar er waren natuurlijk ook vrouwen die een leven vol spanning, vrijheid en rijkdom na wilden jagen. Een vrouw die piraat wilde worden, deed zich vaak voor als man door haar naam en kleding te veranderen. Er is zelfs een verhaal over twee vrouwelijke piraten, Anne Bonny en Mary Read, die beiden gekleed gingen als man. Tijdens hun tocht in de Cariben werd Anne verliefd op Mary, in de veronderstelling dat Anne een man was. Daarom verklapte ze dat ze eigenlijk een vrouw was, waarop Mary tot haar verbazing vertelde dat zij óók een vrouw was.

Praten piraten zoals in boeken en films?

Arrrghhh! In films en boeken gebruiken piraten vaak bepaalde woorden en zinnen, zoals het Engelse ‘shiver me timbers’. Deze taal is niet gebaseerd op daadwerkelijke geschiedenis, maar op het boek Treasure Island van Robert Louis Stevenson. Er is niet bekend of er wel andere woorden of zinnen waren die veel gebruikt werden door piraten.


Een jongen verkleed als piraat voor een piratenfeestje

Waarom dragen piraten een ooglapje?

Ooglapjes werden daadwerkelijk gedragen door piraten, maar niet – zoals wel eens beweerd wordt – om hun lege oogkas te verbergen. Het doel van het ooglapje was om één oog te hebben dat gewend is aan donker, zodat ze tijdens het beroven van schepen in de nacht makkelijker konden vechten. Om deze reden dragen militairen tot op de dag van vandaag ook nog wel eens ooglapjes.

Waarom dragen piraten een gouden oorring?

Ook de gouden oorring werd echt door piraten gedragen. Dit had meerdere praktische redenen. Piraten bewaarden hier bijvoorbeeld proppen wax in waarmee ze hun oren konden beschermen bij het afvuren van kanonnen. Ook diende de oorring als een levensverzekering: door de waarde van het goud kon de piraat garanderen dat hij een goede begrafenis zou krijgen wanneer hij overleed. Sommige piraten dachten dat het door de huid steken van edelmetaal zorgde voor positieve gezondheidseffecten, zoals beter zicht en het afweren van (zee)ziektes.

Lieten piraten hun gevangenen van de loopplank lopen?

Hier zijn eigenlijk maar heel weinig voorbeelden van gevonden. Het kwam wel voor, maar lang niet zo vaak als de entertainmentindustrie je wil doen geloven. De straffen van de piraten waren vaak nog veel erger, bijvoorbeeld kielhalen.

Hoe zagen piratenvlaggen eruit?

Het bekendste voorbeeld van een piratenvlag is de Jolly Roger: een witte schedel op een zwarte vlag. Hoewel dit ontwerp wel echt gebruikt werd, voornamelijk in het Caribisch gebied, was de meest dreigende vlag rood met een zandloper. Rood stond ervoor dat je nog geen kwartier kreeg om weg te komen, en de zandloper was een dreigement dat je tijd op aarde erop zat.

Waarom hadden piraten vaak papegaaien?

In piratenverhalen hebben piraten vaak een kleurrijke metgezel op hun schouder: een papegaai. De werkelijkheid was iets minder vriendelijk: ze hadden papegaaien omdat ze in de dieren handelden. Ook deden ze soms een papegaai cadeau aan een belangrijk persoon in de overheid, om zo een goede indruk te maken.

Dronken piraten rum?

Ja, rum was erg populair aan boord van piratenschepen. Dat komt omdat het drinkwater in de tropische gebieden van de Cariben niet houdbaar was. Rum wordt gestookt uit suiker, wat erg toegankelijk was vanwege de vele suikerplantages in de Cariben. Ook op gewone schepen werd veel rum gedronken, maar dan golden er vaak strenge regels over hoeveel en wanneer de scheepslieden mochten drinken. De piraten vonden dat niet zo belangrijk.

Hadden veel piraten een haak als hand of een houten been?

Relatief gezien wel. Aan boord was er niet veel mogelijk qua behandeling, dus als je een nare infectie had opgelopen dan werden ledematen simpelweg geamputeerd. Dit gold overigens niet alleen voor piraten, maar ook voor andere scheepslieden.


Schatkaart voor een piraten kinderfeestje

Waarom zijn kaarten waardevol?

Piraten zochten niet alleen naar goud, zilver en juwelen. De meest waardevolle buit was misschien wel een landkaart of een atlas. Met een kaart konden ze namelijk uitvogelen welke route andere schepen zouden varen, zodat ze het schip konden onderscheppen en veroveren.Feestje samen geven

Kinderen vinden het vaak erg leuk om samen een feestje te geven. Dit is ook erg fijn omdat u de kosten kunt delen.

Lees meer

iPad geschikt

Onze feestjes voor buiten zijn ook geschikt voor een iPad. Dus een buitenmissie kan echt volledig buiten plaatsvinden.

Lees meer

Weinig voorbereiding

Voor onze kinderfeestjes hoeft u weinig voor te bereiden. U heeft aan 1,5 uur ruim voldoende tijd voor het plannen van het feestje.

Lees meer

Login Form